سیستم عامل چیست ؟

سیستم عامل چیست ؟ – سیستم عامل یا  Operating System  نرم افزاری است که به عنوان یک رابط بین اجزای سخت افزاری کامپیوتر و کاربر عمل می کند. هر سیستم کامپیوتری باید حداقل یک OS برای اجرای برنامه های دیگر داشته باشد. برنامه های نرم افزاری مانند Microsoft Office  یا بازی ها و مرورگرها و غیره.

سیستم عامل ها به عنوان یک واسط بین شما و کامپیوتر کمک می کند بدون اینکه زبان کامپیوتری بلد باشید با آن ارتباط برقرار کنید. در واقع استفاده از کامپیوتر یا تلفن همراه بدون داشتن سیستم عامل عملا امکان پذیر نیست.

اولین OS (سیستم  عامل) در در اواخر دهه 1950 برای مدیریت داده ها عرضه شد که در اوایل همان سال  توسط بخش تحقیقات جنرال موتورز برای IBM 701  خود تولید کرد. سپس در اواسط دهه 1960 سیستم عاملها به استفاده از دیسک ها مجهز شدند که در نهایت به عرضه Os Unix منجر شد. اولین بار در سال 1985 بود که سیستم عامل ویندوز با رابط کاربری گرافیکی سازگار با MS-DOS عرضه شد.

operation system

وظیفه سیستم عامل چیست؟

OS تمامی نرم افزارها و سخت افزارهای کامپیوتر را مدیریت کرده و به هم متصل نگه می دارد. OS با سخت افزار دستگاه ارتباط برقرار می کند و اجزای اساسی مثل حافظه، موس، صفحه کلید، رادیو وای فای و صفحه نمایش و تمامی ورودی های و خروجی های سیستم را اداره می کند.

همچنین سیستم عامل ها یک Control Program  هستند، به این معنی که پروسه اجرای برنامه ها را برای جلوگیری از بروز خطا و استفاده های نادرست از سیستم مدیریت و کنترل می کنند. 

انواع سیستم عامل

 Operating System نیز انواع مختلفی دارند که در نسخه های مختلفی عرضه شده اند. هر پلتفرم بر اساس نیاز های خود و سخت افزاری که در آن استفاده شده است Os متفاوتی دارد که در زیر به انواع آن اشاره می کنیم.

سیستم عامل لینوکس

لینوکس (Linux)  یک سیستم عامل متن باز است، به این معنی که هر شخصی که به برنامه نویسی مسلط باشد می تواند  آن را اصلاح و شخصی سازی کند. لینوکس معمولا با نماد پنگوئن شناخته می شود. لینوکس یکی از قدرتمندترین سیستم های موجود در بازار است که در بین برنامه نویسان و مهندسان محبوبیت بالایی دارد.

لینوکس نیز یک رابط بین کاربر و کامپیوتر است، اگرسیستم عامل آسیب ببیند سایر نرم افزارها دیگر قابلیت استفاده نخواهند داشت. لینوکس به عنوان  سیستم عاملی که امنیت بالایی دارد در بسیاری از سازمان های بزرگ که نیاز به امنیت زیادی دارند مورد استفاده قرار می گیرد. از لینوکس در محیط های شبکه ای و فایروال ها استفاده می شود.

سیستم عامل ویندوز

ویندوز (Windows) در فارسی به معنی پنجره ها می باشد. البته این ربطی به در و پنجره ندارد! در واقع ویندوز یک نرم افزار و سیستم عامل است که با نصب آن روی کامپیوتر قابلیت استفاده به کاربر را می دهد. Windows توسط یک شرکت آمریکایی به نام مایکروسافت ساخته شد که نرم افزارها را به صورت پنجره، پنجره باز می کند و طراحی رابط کاربری جذاب تری نسبت به سایر سیستم عامل ها دارد. این ویژگی ویندوز و تجربه کاربری آسانی که برای کاربران رقم می زند یکی از عوامل محبوبیت آن بین عموم مردم است.

ویندوز نیز در نسخه های مختلفی عرضه شد که جدیدترین نسخه آن ویندوز 11 است. البته این نکته را نیز باید در نظر داشت که برای استفاده از هرکدام از نسخه های ویندوز باید سیستمی که از آن استفاده می کنید پیش نیازهای سخت افزاری آن را نیز داشته باشد.

همه ما با نام اپل و مکینتاش آشنا هستیم. عموما مکینتاش به عنوان یک سیستم عامل محبوب برای طراحان گرافیک و ساخت انیمیشن نام برده می شود زیرا از رابط گرافیگی بسیار خوبی برخوردار است. از ویژگی های بارز این سیستم مکینتاش سادگی رابط کاربری آن است که به راحتی می توان از آن استفاده کرد که البته این موضوع کاملا سلیقه ای است.

انواع سیستم عامل های موبایل

همان طور که گفتیم سیستم عامل اولین نرم افزاری است که در هنگام روشن کردن رایانه و موبایل و سایر دستگاه های هوشمند مشاهده می کنیم. همچنین آخرین نرم افزاری که هنگام خاموش کردن گوشی آن را می بینیم نیز سیستم عامل آن است. سیستم عامل ها در واقع کنترل اجرای برنامه در موبایل را بر عهده دارند. سیستم عامل ها چه در رایانه، چه در گوشی قابل تعویض نیستند یعنی اگر شما از گوشی آیفون استفاده می کنید نمی توانید IOS را با اندروید جایگزین کنید. گوشی ها نیز سیستم عامل های مختلفی دارند که مهم ترین آنها Android، iOS ، BlackBerry، java، Symbian ، Windows Phone هستند. که هرکدام از آنها ویژگی های خود را دارند.

سیستم عامل اندروید

اندروید

 در سال 2005 بود گوگل اقدام به خرید شرکت اندروید کرد و برای گوشی های هوشمند و تبلت ها بر اساس هسته لینوکس عرضه کرد. اندروید نیز یک سیستم عامل متن باز است که در حال حاضر بیشترین استفاده را در میان سیستم عامل های موبایل دارد و از محبوبیت بالایی برخوردار است. برای نوشتن رابط کاربری سیستم عامل اندروید از زبان های جاوا و پایتون استفاده شده است. همچنین از این سیستم عامل بر روی دوربین های دیجیتالی ، کنسول های بازی و سایر لوازم اکترونیکی دیگری نیز استفاده می شود. از دلایل محبوبیت اندروید می توان به سرعت بالای آن و قدرتی که دارد اشاره کرد.

ویژگی های سیستم عامل اندروید

  1. ابزارهای اندرویدی با پشتیبانی گوگل در دسترسی را برای کاربران راحت کرده است.
  2. اندروید از سخت افزارهای مختلفی مانند GPS و دوربین ها پشتیبانی می کند.
  3. تصاویر و فایل های گرافیکی به وسیله OpenGL پردازش می شود که خروجی با کیفیت بالایی دارد.
  4. برای ذخیره اطلاعات و بانک های اطلاعاتی از sqlite استفاده می کند.
  5. پشتیبانی از فرم های SMS, MMS ,XMPP برای ارسال پیام
  6. پشتیبانی از فرمت ها مختلف مولتی مدیا مانند JPG, GIF, MPEG-4, MP3, PNG, MP4
  7. پشتیبانی از شبکه های ارتباطی wi-fi, edge,Bluetooth و غیره
  8. سیستم عامل اندروید از HTML5 نیز پشتیبانی می کند.
  9. مرورگر اندروید به صورت Open Sorce طراحی شده است.

در حال حاضر آخرین ورژن اندروید نسخه 11 است که در تاریخ 8 سپتامبر 2020 معرفی شد که از ویژگی های بسیار جالبی برخوردار است.

سیستم عامل مکینتاش

سیستم عامل IOS

IOS در سال 2007 توسط شرکت اپل طراحی و عرضه شد و به صورت انحصاری روی محصولات تولید شده توسط خود شرکت اپل قابل استفاده است. ساختار ابتدایی این سیستم عامل از چهار لایه Services, Coreos Media, Coco Touch, Core Layer تشکیل شده است که بر مبنای قابلیت چند لمسی طراحی شده است. این سیستم عامل نیز بر پایه unix طراحی و عرضه شده است. از نقاط قوت  IOS Operating System می توان کیفیت تصاویر و صفحه نمایش آن اشاره کرد که رزولوشن بالا نیز پشتیبانی می کند. اما موضوعی که باعث می شود برخی افراد از گوشی های آیفون فراری باشند سیستم عامل آن است زیرا تجربه کاربری این سیستم عامل کاربران را دچار مشکل می کند.

آخرین نسخه از IOS که ارائه شده است IOS 12 بوده است در گوشی های آیفون X و آیفون Xs Max مورد استفاده قرار گرفته است.

مقایسه Android و IOS

همان طور گفته شد اندروید و آی او اس هر دو از قدیمی ترین سیستم عامل های موبایل هستند که از محبوبیت بالایی نیز در میان سیستم های دیگر برخوردارند. گفتنی است که هر دو این شرکت ها دهه پرچالشی را پشت سر گذاشته اند تا بتوانند جایگاهی که امروزه در آن قرار دارند را کسب کنند. اما به نظر شما کدام سیستم عامل برتر است؟ بدیهی است که نمی توان بدون ذکر دلایل منطقی اندروید را به IOS برتری داد یا گفت که آی او اس نسبت به اندروید برتری دارد.

جمع بندی

در این مطلب به موضوع سیستم عامل چیست پرداختیم و با انواع سیستم عامل هایی که در سیستم های کامپیوتری مورد استفاده قرا می گیرند آشنا شدیم. همچنین با انواع سیستم عامل موبایل مانند اندروید و IOS آشنا شدیم که از پیش نیازهای تعمیرات نرم افزاری موبایل آشنایی با آنها است پرداختیم. 

به این مطلب امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جستجو در سایت

دسته بندی ها

درحال بارگذاری ...
بستن
مقایسه